Tips fotoboek maken

Wij geven hier een paar leuke tips hoe u goede foto’s kunt maken en een leuk fotoboek kunt samenstellen. Dit zijn de drie belangrijkste fotoboek maken tips! Zo kan je het beste fotoboek maken.

Varieer met het maken van foto’s

Eigenlijk is de belangrijkste tip om reeds bij het nemen van de foto’s flink te variëren in onderwerp, zoomstand en standpunt. Niets is zo vervelend als een vakantiealbum doornemen, waarbij telkens dezelfde mensen op dezelfde manier zijn gefotografeerd. Neem eens een foto verder af, met veel omgeving erbij. Of neem eens een foto dichtbij van een leuk detail, of van iemand close-up. Vergeet niet een paar mooie foto’s van de omgeving of algemene indruk te maken, die kan je in een digitaal fotoalbum perfect als achtergrond gebruiken. Verder kan je eens een bijzonder standpunt nemen. Hurk door je knieën en kijk dan eens welk perspectief je hebt, of ga ergens wat hoger staan voor meer overzicht. En probeer ook een mix van staande en liggende foto’s te maken.

Vertel een verhaal

Dan komt het moeilijkste; je fotoboek samenstellen. Heb je eenmaal je foto’s op je computer, kijk dan eerst welke foto’s je leuk vindt. Maak eerst de hoofdkeuze. Vaak zijn dit er per gebeurtenis of vakantie maar een stuk of 20 a 30. Daarna wordt het al snel te veel. Bekijk daarna welk verhaal je wilt vertellen. Leg de foto’s op die volgorde. Dat neerleggen gaat niet meer fysiek als alles op de computer staat, je kan de nummers onder elkaar schrijven op een blaadje.

Doe het feitelijke plak en knipwerk als laatste

Als je eenmaal in je hoofd hebt wat je wilt vertellen, gaat het uiteindelijke plakken en knippen naar een (online) fotoalbum veel sneller. Je kan je dan concentreren op hoe de foto’s goed bij elkaar passen, en wat de lay-out wordt. Neem daarbij ook een paar foto’s als achtergrond. Neem niet een standaard saaie achtergrond voor je fotoboek, maar varieer eens met je foto’s. Misschien heb je wat foto’s van de omgeving of algemene indruk gemaakt, die kan je daar mooi voor gebruiken. Je kan daarbij zeker ook even online ideeën opdoen voor je fotoboek plakken. Wat zijn leuke voorbeelden?

Meer tips

Lees de volgende artikelen voor nog meer informatie en handige tips.

Fotoboek test

Benieuwd wie de beste fotoboeken levert? Bekijk hieronder de fotoboek test van de Consumentenbond, Radar en het AD.
Tests van diverse instanties wie het beste fotoboek online aanbiedt.
Test fotoboek Consumentenbond; tips van de Consumentenbond over online een fotoboek maken
Test fotoboek AD; Test van de krant AD: welk fotoboek is het beste?
Test fotoboek Radar Tros; Bij welke webwinkel bestel je het beste fotoboek?